Ville-Petteri Laiho

Syy on kansassa - ei politiikassa.

 

Pölyn jo hieman laskeuduttua jaan muutaman ajatukseni eurovaaleista. On taas mutustelun ja muiden syyttelyn aika. Puhutaan sitten kansallisesta tai koko Euroopan tuloksesta.

 

"Brytky" jäi piippuun Suomessa. Syyt löytyvät alhaisesta äänestysprosentista ja kai siitä, että päätöksenteon tuntuessa kansalaisesta melko kaukaiselta asialta jo täällä kotonakin, niin Eurooppa-tasolla se menee jo useammalta isännältä yli hilseen.

 

Muualla vaalitulos oli paikoitellen veret seisauttava. Ainakin jos otsikoihin on uskominen. Suurimpia kauhukuvia maalataan legendaarisen Jean-Marie Le Penin perustaman ja nykyisin hänen tyttärensä Marine Le Penin ohjaksissa olevan kansallismielisen Front Nationalin (24,95% maansa äänistä), kansalliskonservatiivisen Dansk Folkepartin (26,6%) ja brittien euroskeptisen UK Independence Partyn (27,49%) selvistä voitoista omilla tahoillaan.

 

"Äärioikeisto nousee euroopassa!" huutavat otsikot. Punapipo pyörii kuin propelli toimittajien päässä. Suomessakin ilmeisen hyvin tuulta purjeisiinsa saanut "vinkkaa ulkomaiselle toimittajaystävällesi"-kampanja jaksoi ilmeisesti puristaa ainakin yhden todellisen helmen kun The Huffington Post listasi suuressa asiantuntijuudessaan Euroopan 9 pelottavinta äärioikeistopuoluetta parlamentissa. Paikallistasolla edustamani Perussuomalaiset rp. löytyi sijalta 4. En tiennyt itkeäkö vai nauraa. Ehkä romahdan täysin joskus kiikkustuolissa, tällä hetkellä tiettyjen ihmisten typeryys on vain liian viihdyttävää seurattavaa että itse "vetäisin ulos". Ymmärrän toki että oman ideologian kyvyttömyys vastaamaan tämän päivän globaaleihin kasvaviin ongelmiin turhauttaa.

 

Yhteenvetona ja syynä miksi edes kirjoitin on kuitenkin se että mitä me eurooppalaisina nyt teemme kun sivistysvaltiot kuten Ranska ja Iso Britanniakin jo "äänestävät väärin"? Ilmiö on sama, puhutaan sitten perussuomalaisesta protestista, tai mistä tahansa vaalituloksesta muualla maailmassa. Ja kaikki nivoutuu yhteen siinä että perinteisesti vallankahvassa olevat poliitikot/puolueet eivät vieläkään näe omassa toiminnassaan mitään moitetta. Syy on olevinaan kansassa, ei politiikassa, vaikka tilanne on tosiasiassa päinvastoin.


Vastuullista ja fantastista kesää, yli euroryhmä rajojen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Eurooppalaisten johtajien kansallinen tai jopa geneettinen erityispiirre näyttää olevan sokeus omille virheille ja into löytää vikoja kansasta.

Toimituksen poiminnat